Wide Open Windows

Bronnen:

Robert Saltzman

Robert Saltzman

Ik heb Robert leren kennen als een zachtaardige, dierenliefhebbende auteur die openhartig spreekt over hoe het voor hem is om een wakker en volledig aanwezig 'Mensch' te zijn. Robert is een begenadigd fotograaf, ex-psychotherapeut en auteur van twee verbazingwekkende doorbraakboeken: 'The Ten Thousand Things' en 'Depending on no-thing'. Robert staat erop dat zijn visie wordt gezien als een vorm van zelfexpressie en niet als een interpretatie van 'De Waarheid'. Hij wil niet gezien worden als een leraar, maar toch heb ik veel inzicht herkend in zijn glasheldere betoog.

4T NederlandsOverigens is een Nederlandse vertaling van 'The Ten Thousand Things', 'De tienduizend dingen' gepland voor het voorjaar van 2023!

 


“We denken allemaal graag dat we ruimdenkend zijn, maar ons denken is niet open; het is diep geconditioneerd, en de meeste mensen zijn zich grotendeels niet bewust, en sommigen zelfs helemaal niet, van die conditionering. Net zoals een vis in water wordt geboren en het water niet opmerkt, zo zwemmen wij in een zee van overtuigingen over wie en wat we zijn en merken we die overtuigingen niet eens op, laat staan dat we ze onderzoeken.”

“Dit voortdurende gegoochel met concepten van opperwezens, zielen, reïncarnatie, transcendentie, zelfrealisatie en verlichting dient slechts als vertragingstactiek. Alles wat we echt weten is nu. Wanneer je je interesse in spirituele dromen verliest, zal je verlangen naar een pijnloos leven afnemen.”

“Niemand weet wat leven is of niet, wat 'geest' is of niet, of wat bewustzijn is of niet. Absoluut niemand heeft het geringste idee over het 'doel' van het leven, of wat het allemaal betekent (als het al iets betekent).”

Robert Saltzman | The Ten Thousand Things Robert Saltzman | The Ten Thousand Things | met foto's Robert Saltzman | Depending on no-thing


Joan Tollifson

Joan Tollifson

Joan is een van de meest eerlijke en gefundeerde auteurs op het gebied van non-duale spiritualiteit. Ze behoort tot geen enkele traditie, maar ze resoneert met, en heeft een achtergrond in, zowel Zen en Advaita als andere vormen van non-dualiteit. Ik bewonder vooral haar openhartigheid over zichzelf als een pittige, eenarmige, lesbische, voormalige dronkaard en (nog steeds af en toe een) vingerbijter. Haar visie is zowel eenvoudig als inclusief en probeert ook verscheidene uitdrukkingen en benaderingen te waarderen van datgene wat hier en nu is.

“Omdat ervaring onvoorstelbaar en onbepaald is, vind ik dat de enige basis waarop ik echt kan landen grondeloosheid is, een vrije val, nergens landen - open zijn, niet weten, niet vasthouden aan vaste opvattingen, nergens verblijven, door de illusie heen kijken zonder te proberen de Waarheid te vatten, want de Waarheid kan van nature nooit gevat worden. Die IS gewoon.”


Shiv Sengupta

Shiv Sengupta

Shiv is de auteur van de Facebookpagina 'Advaitaholics Anonymous'. Op zijn eigen website wordt het volgende over hem gezegd:

“Met zijn avant-gardistische, no-nonsense benadering van de existentiële vragen van het leven, heeft Shiv's werk de geesten van lezers over de hele wereld veroverd. Met een balans van bijtende humor en diepgaand inzicht, werpt zijn schrijven de handschoen op voor ieder mens om zelf de realiteit onder ogen te zien, zonder de verzekeringen van autoriteitsfiguren, de dictaten van dogma's en het comfort van culturele geloofssystemen.”

“Alle wegen leiden van de waarheid af.”

“'Ik weet het niet' is zowel het begin als het einde van de cirkelvormige reis der wijsheid. Het is het enige natuurlijke begin en het enige natuurlijke einde ervan. En als die reis voltooid is, blijft er niets anders over dan gewoon het leven te leven, wat dat ook moge zijn.”

“Uiteindelijk gaat spiritualiteit over nuchter worden. De moed ontwikkelen om het leven te zien voor wat het is, zonder het op te blazen met escapistische liefde en luchtige feeënretoriek, noch toevlucht nemen tot een nihilistische berusting door te verklaren dat alles slechts illusie is en daarom zinloos.”

Shiv Sengupta | Advaitaholics Anonymous: Sobering Insights for Spiritual Addicts Shiv Sengupta | Advaitaholics Anonymous II: A Manifesto for Spiritual Anarchy Shiv Sengupta | Advaitaholics Anonymous III: An antidote to spiritual Enlightenment


Benjamin Smythe

Benjamin Smythe

Ik herinner me Benjamin van online avonturen als een man die de wereld rondreisde, met een bord bij zich waarop stond "You're Perfect". Hij komt altijd over als oprecht (maar niet serieus!) en met een unieke stijl in zijn schrijfsels, waarbij hij grappige pseudoniemen gebruikt als 'Roshi Endless Bummer', 'Jack Saturday', 'Swami Not-So-Fast' en een heleboel andere.

“Ik dacht dat ik iets wist. Het blijkt van niet. Mijn hart explodeert in stukken en het regent overal waar ik kijk. Het voelt niet zo new agey als het klinkt, en dat is uiteindelijk zo'n ongelooflijk genot. Niets spiritueels dat ik ooit ben tegengekomen heeft iets te maken met de simpele Wow waar ik het over heb. Het is dit gewone oude leven. Wow!”


Darryl Bailey

Darryl Bailey

Darryl werd me aanbevolen door Joan Tollifson. Hij komt over als iemand die een rustige, rationele dichter is. Geen Oosterse lingo, geen goeroe trucjes, gefascineerd door de steeds veranderende nuances van de waarneming. De werkelijkheid kent geen echte 'dingen' en is meer zoals wolken zijn - een moment lijkend op 'iets', maar het volgende moment alweer veranderd. Jezelf als persoon is ook zo, bewegend en veranderend met de stroom van het leven. Darryl is niet verbonden met enige traditie of afkomst.

“Ontspan je. Je zult zijn wat dit moment biedt, en je zult doen waartoe je geneigd bent.
Wij zijn dit onverklaarbare gebeuren, dat beweegt volgens onverklaarbare driften. Er is geen manier om te zeggen wat dit is. We kunnen niet zeggen waarom het gebeurt zoals het gebeurt.”

Darryl Bailey | Essence Revisited: Slipping Past the Shadows of Illusion Darryl Bailey | Finding Wholeness, Harmony and Rest: Exposing the Conflict in All Thinking Darryl Bailey | What the...: A Conversation about Living Darryl Bailey | Dismantling the Fantasy: An Invitation to the Fullness of Life


Miranda Warren

Miranda Warren

Miranda is danseres en choreografe geweest en haar kijk op het leven weerspiegelt dat. De manier waarop ze praat over ontwaken heeft niets te maken met filosofie of lesgeven. Ze praat gewoon over wat er gebeurt. Voor mij was en is dat verfrissend en iets waar ik me in kan vinden en in mee kan voelen.

“Er is gewoon leven. En wat is leven? Een prachtige droom die ik liefde noem, ook al heb ik altijd geweten dat liefde er helemaal niets mee te maken heeft.
Ieder van ons wordt simpelweg geschreven door het leven, verschijnt in de film, en het is de meest perfecte prachtige verbazingwekkende en opwindende en stille en ontroerende stomme film die je je kunt voorstellen; het is alles en niets.
Het leven gaat niet over iets vinden of iets veranderen of iets zijn of iets weten of iets winnen. Welke beloofde toekomstige bevrijding is er, als er altijd alleen maar dit is?”

Miranda Warren | This Terrible Love: a nonduality dreamlife