Wide Open Windows

[ quiz ]

Server | Warrior | Artisan | Scholar | Priest | Sage | King

Leer je primaire rol kennen

In de typologie die we hier gebruiken zijn er 7 archetypes, die 'Roles' genoemd worden, waarvan er altijd één primair is en daarnaast is er vaak ook een secundaire Role aanwezig. Elke Role heeft bepaalde eigenschappen, zowel positieve als negatieve. Elke Role heeft zijn eigen energie en functie in de samenleving. Sommige Roles komen zeer vaak voor, anderen zijn zeldzamer.

We leren onze Role kennen door middel van deze eenvoudige quiz die je op je telefoon, tablet of laptop kunt spelen, waarbij we via het kiezen van bepaalde omschrijvingen een beeld krijgen van onze rol in dit leven.

Probeer niet te veel na te denken en gewoon de keuze aan te klikken die je het meest aanspreekt.

Start

Er worden geen data verzameld of opgeslagen

1 van 8: Ik wil

Ik wil leiden, gidsen en delegeren. Ik zie de wereld als mijn domein, en als ik een mandaat krijg zal ik mensen leiden naar waar ze heen willen.
Ik steun en koester anderen, en zie de wereld als mijn geëerde gasten.
Ik streef ernaar het hoogste goed te dienen, en zie de wereld als mijn gemeente.
Ik streef ernaar iets unieks te creëren en zie de wereld als één groot canvas voor mijn creatieve voortbrengselen.
Ik ben deskundig, detailgericht en nieuwsgierig naar de wereld.
Ik beschouw het leven als een theaterproductie -- ik hoop alleen dat ik de hoofdrol heb.
Ik zoek een uitdaging en zie de wereld als onoverwonnen gebied om te beheersen en te verkennen: het leven is een spel en ik speel om te winnen.

2 van 8: Werk

Mijn ideale baan zou zijn: dokter of verpleegkundige, diplomaat, politicus, bureaucraat, maatschappelijk werker, boekhouder, kantoorbediende, serveerster, liefhebbende echtgenoot of echtgenote.
Mijn beroep zou kunnen zijn: zakenman, ondernemer, voorman, manager, politieagent, brandweerman, advocaat, soldaat, gevangenisbewaarder, atleet, bouwvakker, uitsmijter.
Ik zou kunnen werken als: acteur, danser, beeldend kunstenaar, chirurg, fotomodel, timmerman, aannemer, monteur, ontwerper, ambachtsman, architect, uitvinder, muzikant, schrijver, dichter.
Mijn beroep van keuze zou kunnen zijn wetenschapper, schrijver, professor, historicus, filosoof. Ik voel mij van nature aangetrokken tot informatieberoepen, en de informatiesnelweg via het Internet is iets wat ik opzuig als een spons.
Ik ben oprecht warm en verzorgend van nature, ik ben hartstochtelijk geïnteresseerd in de spirituele groei van mijn "kudde", en inspireer mensen om voorbij hun eigen zelfopgelegde beperkingen te stappen om het leven vollediger te omarmen.
Mijn beroepskeuze zou kunnen zijn: acteur (vooral op het toneel), leraar, schrijver, verkoper, politicus, tv-omroeper, openbaar woordvoerder, helderziende, komiek.
Ik zie mezelf als: landshoofd, CEO van een bedrijf, filmproducent, militair commandant, ondernemer, investeerder, econoom, bankmanager, symfoniedirigent, voetbalcoach, barman of iets anders dat een toezichthoudende of probleemoplossende rol vereist.

3 van 8: Focus

Het medium spraak is mijn persoonlijke speeltuin en de wereld is mijn publiek.
Ik voel de behoefte om het lijden te helpen verlichten met één-op-één persoonlijke aandacht.
Ik neem de leiding over situaties en weet wat ik wil en hoe ik het kan krijgen.
Ik help mensen hun angsten onder ogen te zien met optimisme en een grotere vastberadenheid, zodat ze niet meer bang zijn voor de dingen waar ze ooit bang voor waren.
Ik ben gefascineerd door de inherente structuur van dingen, en heb een aangeboren nieuwsgierigheid voor hoe dingen in elkaar zitten, van de hoogste wolkenkrabber tot het subatomaire deeltje.
Ik stop zelden tot ik iets onder de knie heb en zal al mijn aandacht op een taak richten tot die voltooid is.
Ik zie de wereld om mij heen als een object van studie en beschouw het leven als een groot klaslokaal om in te leren.

4 van 8: Negativiteit

Ik ben op mijn slechtst wanneer ik de neiging heb te speculeren en hypotheses te verzinnen om gaten in mijn kennis te dichten.
Ik sta bekend om mijn stemmingswisselingen, en als ik depressief ben kan ik de sfeer in mijn omgeving veranderen als een wolk die de zon tegenhoudt, waardoor iedereen om me heen last heeft van de schaduw.
Soms kruip ik in de rol van de onderdrukte huisvrouw of de niet-gewaardeerde verzorger, en kan ik me een deurmat voelen.
Ik ben op mijn slechtst wanneer ik vurig, zelfs fanatiek, kruistochten voer om hervormingen uit te lokken. Ik evangeliseer soms ongepast en ongevraagd.
Ik ben op mijn slechtst wanneer ik tiranniek ben: iemand die intolerant, arrogant en meedogenloos is
Ik kan soms een workaholic zijn, te veel hooi op mijn vork nemen en niet bereid zijn werk te delegeren wanneer dat nodig is.
Op mijn slechtst kan ik feiten manipuleren en verdraaien om mijn eigenbelang te dienen.

5 van 8: Ze vinden van mij:

Vrienden en familie zouden mij kunnen omschrijven als bekwaam, geaard, meesterlijk, een natuurlijk leider, een krachtige aanwezigheid, een probleemoplosser, iemand die zijn emoties onder controle houdt, iemand met een expansieve visie die in staat is het grotere geheel te zien.
Vrienden en familie zouden mij kunnen omschrijven als grappig, vol inzichten, een geweldige communicator, een natuurlijke leraar, iemand die van werk graag een spel maakt, iemand die de menigte opvrolijkt.
Vrienden en familie zouden mij omschrijven als bescheiden, lief, dienstverlenend, productief, toegewijd en zorgzaam.
Vrienden en familie zouden mij omschrijven als loyaal, productief, doelgericht, nuchter, competitief, dapper, eervol, hard, principieel, plichtsgetrouw, opvliegend, mannelijk, een liefhebber van uitdagingen, en een goede beschermer.
Vrienden en familie zouden mij kunnen omschrijven als neutraal, een onderzoeker, iemand die informatie ordent, een fervent student van filosofie, wetenschap en geschiedenis.
Vrienden en familie zouden mij kunnen omschrijven als geïnspireerd, meelevend, een visionair, een natuurlijke genezer, een leider van de congregatie, iemand die zou kunnen inspireren tot wereldwijde genezing.
Vrienden en familie zouden mij kunnen omschrijven als creatief, emotioneel, excentriek, luchtig, kwetsbaar, ongegrond, dromerig, spontaan, artistiek, muzikaal, of humeurig.

6 van 8: Schipbreukelingen op een onbewoond eiland. Wat doe jij?

Denkt bij zichzelf: van die stukken hout en dat wier daar kan ik een goed vlot maken." Vindt ook een mooie veer en steekt die in het haar.
Roept iedereen samen en zit een vergadering voor.
Gaat meteen op zoek naar onderdak en iets te eten.
Zegt tegen de triestige groep: "Laten we niet de moed verliezen jongens. En vertrouwen op ons gezond verstand. Wij kunnen dit!
Wijst naar een paar struiken en zegt: "die bessen daar, Vaccinium meridionale, zijn volgens mij goed eetbaar."
Gaat bij iedereen langs en zegt bijvoorbeeld: "Kan ik ergens mee helpen? Die wond moet schoongemaakt worden."
Springt op en zingt uit volle borst: "Zwaaien met je onderbroek, zwaaien met je hemd!". De stemming zit er meteen in.

7 van 8: Ik vind van mezelf:

Ik kan soms een beetje verstrooid en ongegrond overkomen.
Er is vaak een lopend commentaar in mijn hoofd dat nooit stopt. Blijkbaar ben ik geen kletskous in de buurt van anderen, maar ben ik wel bereid om lange gesprekken met mezelf te voeren. Met andere woorden, ik ben over het algemeen aan het woord.
Ik zoek zelden de schijnwerpers op en geef er de voorkeur aan achter de schermen te werken en mensen op individueel niveau bij te staan.
Ik ben een uitstekende strateeg, doelpuntenmaker en organisator; een 'beweger en aanjager' in de maatschappij die dingen voor elkaar krijgt.
Ik heb een overweldigende behoefte om het bewustzijn te verhogen.
Ik raak soms geobsedeerd door nutteloze feiten en trivia.
Ik ben een perfectionist, maar dat heeft zijn nadelen en ik kan te streng zijn voor mezelf en anderen.

8 van 8: Ik kan:

Ik ben van nature een entertainer en heb het vermogen om de aandacht van mensen te trekken en ze tegelijkertijd te vermaken en hun geest te prikkelen met waardevolle kennis. Dat maakt mij een geweldige leraar.
Ik ben niet op zoek naar lof of om de wereld te redden. Ik help mensen met wat op dit moment het meest nodig is.
Ik ben bedreven in het genezen van anderen, zowel psychisch als spiritueel.
Ik ben verrassend moederlijk, een goede kostwinner, en zal mijn zwaard trekken, indien nodig, om mijn geliefden te beschermen.
Met een geest die als een spons feiten, cijfers en relevante informatie absorbeert, kan ik een onschatbare bron voor anderen zijn.
Ik kan overgevoelig zijn, overemotioneel, en gemakkelijk gekwetst door de mening van anderen - vooral als het betrekking heeft op mijn eigen creaties.
Ik ben een ervaren probleemoplosser en kan snel een situatie beoordelen, eruit gooien wat niet werkt, en mensen tot actie aanzetten.

Einde van de quiz.

Je resultaat wordt berekend. Dit kan een paar minuten duren.

Toon het resultaat

SERVER

Er zijn veel Servers. Als de rol positief wordt ervaren, zijn het mensen met een groot plichtsbesef die zich ten dienste stellen van anderen of een idee. Het kunnen huisvrouwen (en huismannen, natuurlijk) zijn, ambtenaren, verpleegkundigen. Voorbeelden: Moeder Teresa, Dalai Lama. In een negatieve rol hebben ze de neiging zichzelf weg te cijferen, een deurmat te zijn.

WARRIOR

De Warriors staan voor assertief handelen. Zij zijn de doeners en aanpakkers onder ons. Voorbeelden: Julius Caesar, Salma Hayek. De keerzijde is druk uitoefenen op mensen, ze dwingen.

ARTISAN

De positieve kwaliteit van deze rol ligt in de creatieve expressie. Ambachtslieden moeten dingen creëren, het zijn vaak kunstenaars, architecten en dergelijke. Lukt dat niet, dan creëren ze een (al dan niet aangename) sfeer. Ambachtslieden kunnen ook gemakkelijk doen alsof ze ogenschijnlijk een andere rol hebben. Voorbeelden: Michaelangelo, Björk. De negatieve pool van deze rol is zelfbedrog.

SCHOLAR

En dan is er de Scholar, de kennisspons. Altijd herkenbaar aan zijn of haar boekenkast en verzameldrift. Het zijn wetenschappers, schrijvers, journalisten. Ze zullen zelden partij kiezen omdat ze alle kanten begrijpen. Het zijn dus goede bemiddelaars, maar in het negatieve hebben ze de neiging om te hoogdravend te zijn en te veel te theoretiseren. Voorbeelden: Marie Curie en Ken Wilber.

PRIEST

De Priest heeft een boodschap, een (morele) visie die uitgedragen moet worden. Zij zijn vaak echt priesters, maar ook leraren en opvoeders. Bekende voorbeelden zijn Oprah Winfrey en Barack Obama. In de positieve modus zijn het mensen met een groot hart, in de schaduwmodus zijn het doordrammers en fanatici.

SAGE

De kwaliteit van de Sage is communicatieve expressie. Hier vinden we TV persoonlijkheden, marktkooplieden, politici, entertainers, enzovoort. Voorbeelden: Oscar Wilde, Dolly Parton. In een negatieve pool zijn het onbetrouwbare babbelaars en disputanten.

KING

Er zijn er niet veel mensen in deze rol. Dit zijn meestal leiders die gezag uitoefenen. Negatief kunnen ze tirannen zijn. Voorbeelden: Elizabeth I, John F. Kennedy en jawel Donald Trump.