Leestijd: ca. minuut


Headless

 

32. Kijk zelf

Het is mogelijk om onmiddellijk onze ware aard te zien als zijnde het hele leven, als dit mysterie. Je hoeft dit niet te geloven en "wachten" tot de genade je bereikt voegt alleen maar meer momentum toe aan de zoektocht. Een voorwaarde om te experimenteren is om elk oordeel uit te stellen en open te staan voor wat beschikbaar is door directe observatie.

In feite zijn er talloze experimenten die je kunt doen. De meeste kun je vinden op de site van de Headless Way.


Windshield

Het "pointing" experiment is welbekend bij mensen die bekend zijn met "hoofdloosheid", maar ik vind een ander experiment nog leerzamer: Je kunt het doen terwijl je loopt of fietst, maar het beste is in een auto. Normaal gesproken ben je, als je vooruit kijkt, gewend aan het gevoel dat je door het landschap beweegt. Probeer dit om te keren door daadwerkelijk te zien dat het landschap door jou heen beweegt. En je bent zelf volkomen stil.

Merk dan ook op dat je niet ergens uit twee kleine gaatjes kijkt waar anderen je ogen zien. Er is één open "ruimte" en alle waarneming beweegt in en door deze ruimte. Misschien verschijnen je armen en andere delen van je lichaam ook in deze ruimte, samen met het landschap dat voortdurend in jouw beweegt en verdwijnt.

Deze "ruimte" is geen "fysieke ruimte". Het is geen container waarin ervaring is opgesloten. Het is één met ervaring. Deze "ruimte" is onlosmakelijk verbonden met wat verschijnt. Deze ruimte, deze ervaring, dit mysterie, is het leven dat in jou plaatsvindt, als jij..