Leestijd: ca. minuut


buddha

 

1. Aan wie dit leest

"We willen ons allemaal graag ruimdenkend voordoen, maar onze geest is niet ruimdenkend; hij is diep geconditioneerd en de meesten van ons zijn zich daar grotendeels en sommigen van ons helemaal niet van bewust. Net als een vis die geboren is in water en het water niet eens opmerkt, merken wij mensen, zwemmend in een zee van overtuigingen over wie en wat we zijn, die overtuigingen niet eens op, laat staan dat we ze aan een volledig onderzoek onderwerpen."

Robert Saltzman


Dit boek bestaat uit een verzameling observaties, overpeinzingen, intuïties, gezond verstand redeneringen, anekdotes uit mijn eigen ervaring en een aantal citaten, voornamelijk van auteurs die mij na aan het hart liggen. Het is moeilijk te zeggen wat het onderwerp is. Het gaat over alles en niets. Het gaat over wat echt bestaat, het gaat over wat we denken dat echt bestaat en wat niet.

Dit boek is voor twijfelaars, met andere woorden, lezers die er niet van overtuigd zijn dat ze het allemaal wel weten. Het grappige is dat als je eenmaal begint te twijfelen en je laat het toe, het nooit meer ophoudt. En dat is goed zo. Het houdt je alert. We zouden allemaal onze bullshitmeter altijd aan moeten laten staan.

Alles wat hier staat is een uiteenzetting van mijn inzichten, van toepassing op mijn situatie, mijn "zandbak". Ga altijd na of dingen voor jou persoonlijk waar zijn of niet. Dus betekent dit niet dat je het er automatisch maar mee eens moet zijn, want dan steun je alleen je eigen flauwekul.

Het vergt moed om eerlijk te zijn. Ik zal zelf mijn best doen, hoewel ik hier en daar waarschijnlijk zal falen.

"Het in twijfel trekken van autoriteit is het begin van vrijheid van denken."

Robert Saltzman

Hier is nog een citaat:

"Het eerste beginsel is dat je jezelf niet voor de gek moet houden - en jij bent de gemakkelijkste persoon om voor de gek te houden."

Richard Feynman

Onthoud: niemand heeft alle antwoorden.

De reden dat ik dit boek schrijf is omdat het leuk is. Ik vermaak mezelf en door zo eerlijk mogelijk te zijn, leer ik ook veel. Over wat het is om mij te zijn, over wat het is om een menselijk dier te zijn in een complexe samenleving als de onze. Over wat het is om te leven en bewust te zijn.