start section

wide open windows

Berichten over waarheid en verbeelding.

Machten van 10
wetenschap boek

Machten van 10

Dit boek is gebaseerd op een film gemaakt door Charles en Ray Eames genaamd 'Powers of Ten: A Film Dealing with the Relative Size of Things in the Universe and the Effect of Adding Another Zero'. De afbeelding bij deze tekst komt uit de Nederlandse uitgave 'Machten van Tien'. In de film zie je een scène van twee mensen die picknicken in een park in Chicago, van bovenaf gezien, ingekaderd in een vierkant. Dan nemen de dimensies telkens tien keer toe en maak je een reis die je voorbij de planeet Aarde, het Zonnestelsel, de Melkweg tot in de intergalactische ruimte voert. Dan keert de reis om en worden de dimensies telkens tien keer kleiner en ga je via de scène van de picknick naar de hand van een van de picknickers en vervolgens, steeds kleiner, naar een cel, een molecuul, een atoom, om uiteindelijk uit te komen bij de bouwstenen van de atoomkern.

Toen het boek in 1977 uitkwam heb ik de film zelf niet gezien, want hij was te duur om te kopen. Nu er YouTube versies zijn, is het een koud kunstje en is de film makkelijk te vinden (zie hieronder). Het boek heeft toch een grote indruk op me gemaakt. Naast foto's van het filmpje wordt er in het boek ook uitleg gegeven over wat je op de plaatjes ziet.

In de tussentijd zijn er updates gemaakt voor deze reis ... En misschien komen er in de toekomst nog wel meer updates, zodra er bewijs is voor het bestaan van een kosmos die uit meerdere universa bestaat, een 'multiversum' en/of zodra er bewijs is voor het bestaan van nog kleinere bouwstenen dan quarks en leptonen, zoals 'snaren' ...

Een soortgelijk boek is ook geschreven over tijd: 'Time In Powers Of Ten: Natural Phenomena And Their Timescales', door de Nederlandse natuurkundigen Gerard' t Hooft en Stefan Vandoren (2014).

Powers of Ten, 1977, originele film

Cosmic Eye, 2018

Vorige Bericht Volgende Bericht