start section

wide open windows

Berichten over waarheid en verbeelding.

De Tienduizend Dingen

In het voorjaar van 2023 komt er een Nederlandse vertaling uit van een van de belangrijkste boeken uit mijn leven: The Ten Thousand Things van Robert Saltzman. De Tienduizend Dingen zal worden uitgegeven door Uitgeverij Samsara en is vertaald door ondergetekende, samen met Suzanne Visser en John Devitt.

Waarom is dit boek zo belangrijk?

Robert toont in niet mis te verstane woorden aan dat antwoorden op ultieme vragen onmogelijk zijn. Allez, er zijn wel antwoorden mogelijk, maar die zijn onbewijsbaar en dus zijn die antwoorden EN de vragen totaal niet relevant. Is er leven na de dood? Hoe zouden we dat kunnen weten? Wat is bewustzijn? Wat is de zin van het leven? Waarom is er een universum? Allemaal vragen die we nooit zullen en kunnen beantwoorden, eenvoudigweg, omdat we enkel dit leven beleven en er niet uit kunnen stappen om eens te zien wat er de zin van is of wat er gebeurt als het leven stopt. De menselijke geest is niet in staat om buiten zichzelf te staan. En menselijke zintuigen zijn begrensd in bereik, net als onze hersenen en de rest van ons zenuwstelsel.

Robert bekritiseert dan ook leraars en leringen die beweren wèl ultieme antwoorden te hebben. Dergelijke lui lijden of aan zelfbegoocheling of liegen door hun tanden heen of doen beide. En mensen geloven graag. Ze willen hoop en zekerheid. Ze willen die hemel of die 'Verlichting', een permanent pijnvrij bestaan vol liefde en bliss. Mensen willen medicijnen zonder bijwerkingen. Ze willen geholpen worden door wezens van 'gene zijde', enzovoort. En dus zijn er talloze 'teachers', goeroes en kwakzalvers die je van dienst willen zijn, dikwijls voor grote sommen geld...

Door dit boek te lezen kwam er een abrupt einde aan mijn eigen quest om uiteindelijke kennis te verwerven. Door niet meer te geloven in het 'buitengewone' komt er energie vrij om dit zogenaamde 'gewone', en dikwijls ook pijnlijke leven, onder ogen te zien en vervolgens des te meer te waarderen. Mijn hele leven is gericht geweest op het vergaren van kennis. Van kinds af aan. En niet zomaar kennis natuurlijk. Ik wilde de Diepste Waarheid kennen. Ik heb wijsbegeerte gestudeerd en was fan van menig Grote Denker. En al dat diepe denken stelde in feite niet veel voor helaas. Onbewijsbare luchtkastelen en fantasiën, hooguit goed als entertainment. Daarna kwamen de 'spirituele' leraars en meesters die mij opnieuw een onbereikbaar doel voor ogen spiegelden: Zelfrealisatie! Tadaa! Te bereiken door veel zuiverende therapiën en veel mediteren. Jaja.

Niet dat ik nu cynisch of nihilistisch ben geworden. Integendeel, maar ze kunnen me niets meer wijsmaken wat ik niet direct kan zien, wetenschappelijk verantwoord of logisch aantoonbaar is. Ik heb geen behoefte meer aan spirituele praatjes en hoopvolle gedachten. Wat er is is er en wat er is verandert voortdurend.

...

Binnenkort is het boek van Robert dus in het Nederlands verkrijgbaar. Mocht je moeite hebben met Engels (of Duits of Spaans) dan is daar de kans om grote schoonmaak te houden in je mind en broodjenuchter dit volslagen mysterieuze leven te leven en de platte sprookjes over 'non-dualiteit' of het 'Hogere Zelf' te doorzien voor wat ze zijn.

Ik houd je op de hoogte!

Vorige Bericht Volgende Bericht