wide open windows

/tienertijd/

De Bungalow | 1966-1970
Eldorado Eldorado Het kaasschaafincident Met fam. Budding in de bungalow Met E. in de bungalow Chocolaatje Zeevonk

Papa en mama kopen of huren in '66 of daaromtrent een houten 'zomerhuisje', genaamd 'Eldorado' op het terrein 'Levensvreugde' van de familie Smit in Noordwijkerhout aan de Randweg. Het is het enige stenen huisje van het terrein en heeft een keukentje, douche, een wc en 3 slaapkamertjes met stapelbedden. Als het mooi weer is gaan we daar naar toe en blijven er soms ook slapen. Het lijkt op een soort kamperen, maar dan luxueuzer. Er staan nog meer huisjes op het terrein, maar ze worden allemaal door bomen en bosjes aan het gezicht onttrokken.

's Ochtends maak ik vaak lange wandelingen door de duinen en bossen. Samen met Beertje. Beertje probeert af en toe een konijn te vangen en is bij thuiskomst doodmoe. We maken ook een hut in het bos door een al gegraven kuil met takken te bedekken en spelen met zelfgemaakte pijl en boog en katapult. We spelen ook bij een meertje dat verscholen ligt in de duinen. Bij het terrein is ook een kampwinkel en in de buurt is er een uitspanning die 'Duinrand' heet maar ook het 'Chocolaatje' wordt genoemd. Daarnaast ligt een manege. Ik heb er een keer leren paardrijden. Door de duinen en langs het strand. Het rijden in draf valt me zwaar tegen. Na het rijden wordt er nagevierd in het Chocolaatje.

Verder op het bungalowterrein staat ook het huisje van de Amsterdamse familie J., Bram ("Luilebol!"), Jans en twee zonen waarmee we vrienden worden. De oudste zoon is even oud als ik maar heeft al een vriendinnetje waarmee hij 'het doet' en dat laat hij me goed weten. Ome Bram is taxichauffeur en zegt altijd tegen tante Jans, als ze weer een nieuw truitje wil hebben, dat hij een raam voor haar zal kopen. Volgens Ida vindt mama ze maar ordinair.

Op een nacht ben ik op het strand van Noordwijk en bij elke stap die ik doe licht het zand op in een kring rond mij. Ook de golven zijn fluorescerend. Werkelijk een prachtig verschijnsel, dat ik daarna niet meer gezien heb. Nu weet ik dat dat veroorzaakt wordt door een microscopisch algje, genaamd 'zeevonk'.

In de bungalow zien we ook midden in de nacht de eerste maanlanding, samen met enkele mede-kampeerders.

Een grappig incident is het volgende. De eettafel in de bungalow kan omgebouwd worden tot een biljart. Papa heeft vrienden uitgenodigd om te komen biljarten. Voorin staat een tafeltje waarop drankjes en schaaltjes met zoutjes staan. Een van die schaaltjes bevat echter hondenbrokken. De mannen die aan het biljarten zijn pakken zonder om te kijken uit de schaaltjes. De hondenbrokken worden met veel smaak opgegeten!

Een achterneef is nog langs geweest en heeft toen een film gemaakt van het gezinsgebeuren in de bungalow. Ik sta er nog op terwijl ik onhandig kaas snij met de kaasschaaf en Ida staat erop terwijl ze aan het spelen is met haar poppen, gnuffels en trollen: Bungalowfilm 1 en de laatste vier minuten staan op Bungalowfilm 2.